Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck

Sommardäck eller vinterdäck

Genom att köra din bil eller motorcykel i olika temperaturer med samma däck påverkas fordonets körförmåga. Vissa däck är framtagna för att köras på varmare underlag medan andra ska köras med när det är kallare. Här nedan kommer jag belysa några skillnader mellan sommardäck och vinterdäck som kan vara bra att tänka på nästa gång du köper dina bil eller motorcykeldäck.

Sommardäck

Däckgummi kan ha olika effekter när det kommer i kontakt med varmt underlag. Sommardäck eller däck som ska klara av hög påfrestning, har mjukare gummi än vad ett vinterdäck har eller ett året runt däck har. De har en speciell viskositet som gör att de får ett bättre grepp på vägen. Sommardäck kommer även med ett mönster som gör att de får bättre grepp på blöta vägar. Däckmönstret är designat för att leda vattnet bort ifrån bilen. Även om sommardäck har bättre grepp och erbjuder en mjukare resa så slits däcken ut snabbare än andra däck.

Vinterdäck

Vinterdäck är tillverkade för att klara av kallare temperaturer. De är utformade för att få ett bättre grepp i kyla och snö. Gummit är tjockare och gjord av en silikonbaserad förening. Räfflor i däcket är avsedda för att trycka iväg slasket eller snön ifrån bilen. Vinterdäck har en tendens till av vara bullrigare än vad sommardäck är. Men de nyare däcken blir allt mer tystgående.

Vad ska man titta efter?

När du letar efter däck och ska bestämma dig för vilka däck du ska köpa finns det några saker du kan titta efter. Vinterdäck bör vara smalare än vad sommardäck är eftersom de ska kunna plöja igenom snö relativt enkelt. Eftersom man i regel kör lugnare/saktare på vinter kan du köpa däck som inte är avsedda för lika hög hastighet som sommardäcken. Glöm inte att kolla däcktrycket, på vinter får man kolla detta oftare än vad man gör på sommaren.

På sommardäcken måste du också tänka på bredden på däcken, ju bredare däck du kör med, desto större är risken för vattenplaning när det är blött på vägen. Vet du med dig att kommer köra mycket på blöta vägar kanske det är värt att ta ett smalare däck. Fördelen med ett smalare däck är att det även blir mindre friktion, vilket medför att bränsleförbrukningen blir något lägre.

Posted in Bil